Odjel za rusistiku
Informacije
Važno - 5. studenog 2008.

Sve obavijesti i ostale sadržaje za objavljivanje na mrežnim stranicama Odjela za rusistiku proslijediti Adrijani Vidić na avidic@unizd.hr.

 

Aktualno

Obavijest - 29. listopada 2020.

Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu pohvala uspješnim studentima Odjela za klasičnu filologiju dostupna je ovdje. Prijave su do 16. studenog 2020. Pravilnik o dodjeli nagrada i pohvala uspješnim studentima dostupan je ovdje.

 
Obavijest - 29. listopada 2020.

Više informacija ovdje.

 
Obavijest - 29. listopada 2020.

Održan je Međunarodni ruski obrazovni projekt "Sveobuhvatni diktat" ("Тотальный диктант"). Više informacija ovdje.

 
Obavijest - 23. listopada 2020.

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 27. listopada 2020. 

 
Obavijest - 22. listopada 2020.

Državno sveučilište Dostojevski u Omsku nudi online tečajeve ruskog jezika. Više informacija ovdje.

 
Obavijest - 20. listopada 2020.

Matea Fumić brani diplomski rad "Autobiografski i dokumentarni elementi u romanu Zločin i kazna F. M. Dostojevskog" 23. listopada 2020. online s početkom u 17:30. Mentorica rada je doc. dr. sc. Adrijana Vidić, a članice povjerenstva prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 
Obavijest - 20. listopada 2020.

Matea Bartulović brani diplomski rad "Elementi bajronizma u romanu Evgenij Onjegin" 21. listopada 2020. s početkom u 10:00 na Odjelu za rusistiku. Mentorica rada je doc. dr. sc. Adrijana Vidić, a članice povjerenstva prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 
Obavijest - 13. listopada 2020.

Ella Malenica brani diplomski rad "Uloga vremena u romanu Oblomov I. A. Gončarova" 14. listopada 2020. s početkom u 10:00. Mentorica je doc. dr. sc. Adrijana Vidić, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 

 
Obavijest - 12. listopada 2020.

Obrazac molbe za upis dijela predmeta (parcijalu) možete preuzeti ovdje.  

 
Obavijest - 8. listopada 2020.

U petak, 9. listopada u 14:00 u učionici 007 organizirat će se pripremna nastava za pisanje testa za strance TruD — u sklopu ruske Međunarodne obrazovne manifestacije «Тотальный диктант». Pozivaju se svi koji žele sudjelovati u ovoj akciji da se nam pridruže. Test pišemo uživo!

 
Obavijest - 8. listopada 2020.

U petak, 9. listopada nastava iz kolegija Hospitacije i praksa 1 iznimno će početi u 13:00 umjesto u 12:00.

 
Startup Science Demo Day - 5. listopada 2020.
Tvrtka BASF organizira Startup Science Demo Day za mlade inovatore s namjerom predstavljanja ideja koje rješavaju probleme povezane sa zagađenjem zraka u regiji.
Kako bi predstavili svoje startup ideje i potencijalno osigurali ulaganje u njihov daljnji razvoj pozivaju se mladi inovatori iz regije da se prijave za sudjelovanje na Startup Science Demo Day. Najbolje ideja bit će nagrađena financijskom nagradom u ukupnom iznosu od 5.000 EUR, uz mogućnost da tvrtka BASF ponudi dodatnu financijsku podršku za daljnji razvoj i unaprjeđenje predstavljene/nagrađene ideje.
BASF StartUp Science ima za cilj podržati mlade inovatore čije startup ideje zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:
- povezanost uz energetsku učinkovitost;
- predstavljanje alternative opremi / proizvodima koji se pokreću na benzin ili dizel;
- predstavljanje proizvoda za pročišćenje zraka;
- smanjivanje potrebe za prijevozom;
- predstavljanje pametnih rješenja vezano za promet;
- predstavljanje okolišno prihvatljivih alternativa prijevoznim sredstvima;
- uključenost aktivnosti povezanih s doprinosom čišćem zraku.
Prijave su otvorene od 21. rujna do 1. studenog 2020. Stručni žiri će, nakon završetka roka prijava, odabrati najboljih deset ideja, koje će dalje biti predstavljene na završnom događaju - Startup Science Demo Day, o čemu će svi prijavljeni biti pravodobno obavješteni.
Više informacija o projektu i vremenskom slijedu možete pronaći na mrežnoj stranici.
 
Obavijest - 24. rujna 2020.

Dodatni termin ispita za sve kolegije kod Adrijane Vidić održat će se 8. 10. 2020.

 
Obavijest - 22. rujna 2020.

Sukladno Pravilniku o studijima i studiranju Sveučilišta u Zadru, studenti koji ne ispune uvjete upisa u višu godinu studija i studenti koji su u tekućoj akad. godini bili na parcijali, mogu predati zamolbu za upis nekih predmeta iz više godine studija (parcijalu). Studenti preddiplomskih i diplomskih studija moraju ispuniti obrazac i ukoliko imaju indeks poslati sken indeksa ili osobno donijeti kopiju indeksa. Obrasci se ispunjavaju računalom i šalju e-mailom u tajništvo Odjela. Više informacija ovdje.

 
Obavijest - 22. rujna 2020.

Dana 30. rujna 2020. u 10:30 Marija Merkaš brani diplomski rad "Posuđenice iz semantičkog polja hrane u ruskom jeziku". Mentorica je prof. dr. sc. Marina Radčenko, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i dr. sc. Eugenija Ćuto.

Dana 30. rujna 2020. u 11:15 Sara Bonifačić brani diplomski rad "Talijanske posuđenice u ruskom jeziku iz područja gastronomije". Mentorica je prof. dr. sc. Marina Radčenko, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i dr. sc. Eugenija Ćuto.

 
Obavijest o upisu u ak. god. 2020./2021. i upisu obveznih i izbornih kolegija - 21. rujna 2020.

Upis u ak. god. 2020./2021. počinje 25. rujna 2020., a završava 23. listopada 2020. i obavljati će se ONLINE za sve studente koji imaju e-indeks (iksicu), a studenti koji imaju indeks mogu doći osobno u Referadu ili se javiti online prema uputama kako je navedeno u daljnjem tekstu.

 
Upute za rad na Studomatu - 21. rujna 2020.

Upute za rad na Studomatu možete preuzeti ovdje.

 
Upute za rad na Studomatu za brucoše - 21. rujna 2020.

Upute za rad na Studomatu za brucoše možete preuzeti ovdje.

 
Obavijest za brucoše o upisu izbornih kolegija - 21. rujna 2020.

Upis izbornih kolegija za zimski semestar putem Studomata počinje 25. rujna 2020. i traje do 11. listopada 2020. (osim za studije koje se izvode na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja, više informacija na poveznici:https://iuo.unizd.hr/ ).

Kolegiji se upisuju u skladu s redovima predavanja matičnog studija.

Obvezni kolegiji već su upisani na Studomatu.

Više informacija ovdje

 
Obavijest - 19. rujna 2020.

Ažurirani popis tema eseja za završni ispit iz ruskog jezika možete preuzeti ovdje.

 
Obavijest - 18. rujna 2020.

Stjecanje novih znanja, praktični rad na realnom zadatku iz poslovnog svijeta, proširivanje mreže kontakata, nova poznanstva i prijateljstva, puno zabave i kvalitetnih rasprava, prilika za osvajanje novčanih stipendija i prilika za posao u vodećoj medijskoj kući u Hrvatskoj – zvuči ti zanimljivo? Prijavi se za devetu generaciju polaznika Styria:SCOOL Akademije!

Prijaviti se možeš ispunjavanjem prijavnog upitnika na poveznici. Upitnik sadrži tri sekcije koje je potrebno ispuniti kako bi prijava bila potpuna. To su:

  • kratki kviz o Styria:SCOOL Akademiji, Styriji i njenim brandovima
  • sažeti životopisa
  • kreativni uradak na temu "Baš sam COOL, uzmi me na SCOOL".

Svi detalji i smjernice za prijavu i izradu kreativnog uratka nalaze se u samom upitniku.

Ovo je prvi i ujedno najvažniji korak selekcijskog postupka. Na temelju odgovora u upitniku i dokumenata koje trebaš priložiti, odlučujemo o užem krugu kandidata koje ćemo pozvati na grupni selekcijski postupak početkom listopada.

Prijave su otvorene do 27.9. do kraja dana.

Sudjelovanje na Akademiji je u potpunosti besplatno, a jedino što ćeš morati uložiti je svoje vrijeme!

Predavanja i radionice u sklopu Akademije održavaju se vikendima od 17.10. do 15.11., a job shadowing program radnim danima. Nakon završetka predavanja polaznike očekuje timski rad na projektnom zadatku. Sudjelovanje na predavanjima i radionicama je obavezno, a moguće je izostati samo jedanput.

 
Obavijest - 28. kolovoza 2020.

Termine ispita u jesenskom ispitnom roku s preciziranim načinom održavanja možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 24. srpnja 2020.

Termine ispita u jesenskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

 
ONLINE UPISI - UPUTE ZA STUDENTE - 15. srpnja 2020.

Upisi na sve studijske programe odvijat će se online. Upute možete pronaći ovdje.

 

 
Upis na diplomske studije - 14. srpnja 2020.

Za prijavu u sustav je potreban aktivan AAI račun. Iz tog razloga, studentima koji završe studij u akad. god. 2019./2020., AAI korisnički račun će biti aktivan do 1. studenog. Ako vam AAI korisnički račun nije aktivan, javite se u Ured za preddiplomske i diplomske studije. Početak prijava studijskih programa je 1. srpnja 2020. U sustav se mogu prijaviti studenti koji još nisu završili studij, pa preporučamo da se zainteresirani što prije prijave.  

Rang liste se objavljuju 30. rujna. Rang liste će biti osvježene nekoliko dana kasnije te će se na njima naći oni kojima su unesene ocjene (ispita ili završnog rada) s par dana zakašnjenja. Zato je važno da se studenti prijave u sustav što prije, a najkasnije do 30. rujna do 12 sati. Detaljni kalendar upisa dostupan je ovdje.

Studenti u "S" statusu se moraju javiti u tajništvo do 1. rujna radi provjere položenih predmeta, jer do 4. rujna moraju poslati prijepis ocjena u SPU, zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom.

Natječaj za upis i uvjeti upisa dostupni su ovdje.

 

 
Obavijest - 10. srpnja 2020.

Dana 14. srpnja 2020. u 10:00 Keti Papić brani diplomski rad "Postmodernistički elementi u romanima B. Akunina Državni savjetnik i Ahilova smrt". Mentorica je doc. dr. sc. Maja Pandžić, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Adrijana Vidić.

 

 
Obavijest - 8. srpnja 2020.

Uvjete upisa u višu godinu studija iz akad. god. 2019./2020. u 2020./2021. na Odjelu za rusistiku možete preuzeti ovdje.

 

 
Obavijest - 6. srpnja 2020.

Dana 8. srpnja 2020. u 11:00 Karmen Kovačević brani diplomski rad "Djetinjstvo i infantilizam u romanu Oblomov I. A. Gončarova". Mentorica je doc. dr. sc. Adrijana Vidić, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 

 
Obavijest - 6. srpnja 2020.

Dana 9. srpnja 2020. u 10:00 Lara Tkalčec brani diplomski rad "O pošlosti kod N. V. Gogolja i A. P. Čehova". Mentorica je doc. dr. sc. Adrijana Vidić, a u povjerenstvu su prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit i doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 

 
Obavijest - 30. lipnja 2020.

26. Zadarsko kazališno ljeto počinje 2. srpnja 2020. u 21:30 u HNK Zadar predstavom "Kabanica" u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar. Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50% popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20% popusta na suvenire iz ponude muzeja.

Ulaznice za predstavu "Kabanica" po cijeni od 30,00 kuna nude se studentima, djelatnicima i profesorima Sveučilišta u Zadru na blagajni HNK Zadar od 30. lipnja do 2. srpnja  od 11:00 do 13:00. 

 
Obavijest - 18. lipnja 2020.

Studentica Ana Ščetarić će dana 29. 6. 2020. u 10:00 braniti svoj diplomski rad pod nazivom Prostor u romanu Levijatan Borisa Akunina. Mentorica: doc. dr. sc. Maja Pandžić.

 

 

 
Obavijest - 15. lipnja 2020.

Rusko državno humanističko sveučilište (RGGU) u Moskvi svim zainteresiranima nudi tečajeve ruskog jezika tijekom ljeta 2020. Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 12. lipnja 2020.

Završni ispiti iz ruskog jezika i književnost u ljetnom ispitnom roku održat će se prema najavljenom rasporedu ispita u prostorijama Odjela za rusistiku (učionica 241 i dodatna po potrebi prema broju kandidata). Ispit će imati uobičajenu trodijelnu strukturu (esej, test iz jezika i test iz književnosti) te ga je potrebno prijaviti na studomatu i u tajništvo dostaviti skenirani indeks ili kopiju indeksa. 

 

 
Obavijest - 12. lipnja 2020.

Studentica Matea Maglica će dana 16. 6. 2020. u 13:00 braniti diplomski rad pod nazivom Prijevod i traduktološka analiza prijevoda pripovijetke Pjesnik i muza Tatjane Tolstoj. Mentorica: prof. dr. sc. Rafaela Božić.

 

 
Obavijest - 9. lipnja 2020.

Studentica Ana Šimić branit će svoj diplomski rad pod naslovom Frazemi vezani uz čovjeka u hrvatskom i ruskom jeziku 19. 6. 2020. u 12:00. Članovi povjerenstva su: 1. Izv. prof. dr. sc. Zdenka Matek Šmit, 2. Prof. dr. sc. Marina Radčenko i 3. Dr. sc. Eugenija Ćuto.

 

 
Obavijest - 5. lipnja 2020.

Na Prvoj hrvatskoj Olimpijadi iz znanja ruskog jezika zapažen uspjeh postigle su studentice Odjela za rusistiku Karla Vladimir i Matea Fumić. Čestitamo im od srca na uspjehu!

 

 
Obavijest - 26. svibnja 2020.

Objavljeni su redovi predavanja za preddiplomski studij, dvopredmetni diplomski studij nastavničkog smjera i prevoditeljskog smjera te za jednopredmetni diplomski studij nastavničkog smjera u akadamskoj godini 2020./2021.

 

 
Obavijest - 25. svibnja 2020.

Sveučilište u Zadru provodi anketu o zadovoljstvu studenata online nastavom tijekom pandemije koronavirusa. Anketi možete pristupiti ovdje do 31. svibnja.

 

 
Obavijest - 19. svibnja 2020.

Konačni popis termina ispita u ljetnom ispitnom roku (izmijenjeni su termini završnih ispita) možete preuzeti ovdje

 

 
Obavijest - 12. svibnja 2020.

Ovdje možete preuzeti poziv na online konferenciju “Russia in the Historical Perspective. Cultural, Economic and Political Issues” koja će se održati 15. lipnja 2020. 

 

 
Obavijest - 11. svibnja 2020.

Ispit iz kolegija Dezintegracija realizma u apsolventskom ispitnom roku održat će se 22. svibnja 2020., a iz kolegija Dezintegracija realizma i Rani i razvijeni realizam u izvanrednom ispitnom roku 29.  svibnja 2020. Mole se studenti/ce da se prije izlaska na ispit jave predmetnoj nastavnici oko satnice i oblika ispita (moguće je i polaganje online i u prostorijama Sveučilišta u Zadru).

 
Obavijest - 11. svibnja 2020.
Obavijest - 8. travnja 2020.

Mole se studenti koji su upisali izborni kolegij Ruski u učionici 2 da e-kolegiju pristupe na Merlinu jer će ubuduće tamo dobivati obavijesti vezane uz izvedbu, tj. organizaciju nastave na kolegiju. E-kolegij je otvoren i za njega nije potrebna pristupna šifra. Ukoliko bude problema s upisom, potrebno se javiti predmetnoj nastavnici.

 

 
Obavijest - 17. ožujka 2020.

Na Merlinu je otvoren e-kolegij "Frazeologija ruskoga jezika". Za dobivanje pristupne lozinke studenti se trebaju obratiti mailom predmetnoj nastavnici.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Doc. dr. sc. Maja Pandžić će konzultacije za vrijeme obustave nastave održavati u novom terminu utorkom od 14:30 do 16:30.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Više informacija o ljetnoj školi ruske kulture u Omsku možete pronaći ovdje

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Svi materijali potrebni za kolegije Prevođenje stručnog teksta i Sintaksa jednostavne rečenice (uključujući i on-line predavanja) studentima su dostupni na platformi Merlin. U slučaju potrebe studenti mogu kontaktirati predmetne nastavnice preko adresa rbozic@inbox.ru, rbozic@unizd.hr, pintaricantonia@gmail.com i apintari1@unizd.hr.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Otkazuju se apsolventski ispitni rok i sve aktivnosti u kojima je predviđen kontakt sa studentima (ispiti, obrane). Novi rokovi će biti objavljeni sukladno situaciji. 

 
Obavijest - 6. ožujka 2020.

U četvrtak, 12. ožujka u HNK  Zadar gostuje INK Pula s koreodramom  MEDUZA: Duhovi SYLVIE PLATH,  nadahnutom poezijom i životom američke pjesnikinje Sylvije Plath u formi kreativnog dijaloga i interpretaciji pet sjanih izvođača. Režiju i koreografiju potpisuje Miloš Sofrenović. Početak predstave je u 20:00. Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna! U slobodnoj prodaji cijena ulaznice iznosi 50,00 kn. Ulaznice možete rezervirati na email: blagajna@hnk-zadar.hr do ponedjeljka, 9. ožujka.

 

 
Obavijest - 5. ožujka 2020.

Zbog službene spriječenosti, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 10. ožujka 2020.

 

 
Obavijest - 28. veljače 2020.

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti studenata u svrhu studijskog boravka kojeg je moguće ostvariti u ak. god. 2020./2021. u sklopu programa Erasmus+ (Projekt broj: 2020-1-HR01-KA103-077099). Cjelokupni tekst Natječaja u kojem je objašnjen postupak prijave kao i kriteriji odabira kandidata možete pronaći OVDJE.

Rok za prijavu je odmah, a najkasnije 31. ožujka 2020. godine.

 

 
Obavijest - 25. veljače 2020.

Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Časopis Književne udruge Ludens, pokrenut pri Odjelu za kroatistiku i Odjelu za rusistiku u Zadru, zamišljen je kao platforma na kojoj će se studenti moći kreativno izraziti i na kojoj će moći objavljivati svoje stručne, znanstvene radove, recenzije iz područja književnosti, jezika, filma, ali i interdisciplinarnih veza s drugim znanostima (humanističke, društvene i sl.), kao i veza s likovnom i scenskom umjetnošću. Osim stručnih radova, dio je časopisa namijenjen i svima onima koji i sami kreativno stvaraju, na polju poezije i kratke priče. Jedan je od ciljeva, također, omogućiti povezivanje srodnih područja interesa unutar cijele regije, te se kao takav, natječaj odnosi na radove studenata u i izvan RH.  Cjelokupan tekst natječaja možete pročitati ovdje.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Institut za razvoj tržišta rada i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vas pozivaju na okrugli stol „Društveno korisno učenje za studente i podrška zapošljavanju marginaliziranih skupina“ koji će se održati 27. veljače 2020. u Zadru. Više informacija i poziv.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Tramvaj zvan žudnja nije samo Williamsov najveći književno-kazališni uspjeh koji je još veću popularnost stekao istoimenim filmom Elije Kazana, već je svevremena drama u kojoj se i danas svi lako prepoznajemo. To je ujedno i  njegova najizvođenija drama na svjetskim pozornicama, ne samo kao dramska predstava, već i kao istoimeni balet i opera. Naša priznata balerina, koreografkinja i redateljica, Valentina Turcu, potpuno osuvremenjuje južnjački američki ugođaj kakav i radnju smješta u današnje vrijeme u suvremeno namješteni stan bez duše, s problemima kao što su grubijanstvo, nasilje, sirovi seks, opijanje, droga i slično. Ulaznica za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna (60,00 kn u slobodnoj prodaji). Po posebnoj cijeni ulaznice možete kupiti do utorka, 25. veljače 2020. do 20:00.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Studenti koji su upisali izborni kolegij Ruski u učionici 2 o početku nastave bit će obaviješteni naknadno na mrežnim stranicama Odjela. 

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Poziv na 2. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije koje se i ove godine organizira na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (23. travnja 2020. godine) te više informacija možete pronaći ovdje i ovdje.

 

 
Obavijest - 21. veljače 2020.

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru provodi kratku anketu kojom želi ispitati informiranost studenata o usluzi individualnog savjetovanja te dojmove studenata ako su koristili usluge Savjetovališta. Anketi možete pristupiti ovdje.

 

 
Obavijest - 20. veljače 2020.

Rok za primanje molbi za parcijalu je 5. ožujka 2020. Molbe zaprimljene nakon tog datuma neće se razmatrati.

 

 
Obavijest - 14. veljače 2020.

 

 
Obavijest - 13. veljače 2020.

U utorak, 18. veljače u 20:00 pogledajte hvaljenu predstavu Gradskog dramskog kazališta Gavella, „CIGLA“ Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića. Igraju:  Filip Križan,  Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča,  Enes Vejzović, Ivan Grčić  i  Đorđe Kukuljica.

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih i najbolnijih ratnih hrvatskih drama 90-ih i iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju, CIGLA nije nikada postavljena u Zagrebu. Ovaj dramski prvijenac Filipa Šovagovića praizveden je u HNK u Splitu 1998. godine, a zadarska publika imala je priliku vidjeti predstavu u travnju 1999.godine.
CIGLA je drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Djelatnici i studenti Sveučilišta u Zadru ulaznicu mogu kupiti po povlaštenoj cijeni od 30,00 kuna 13. i 14. veljače 2020. 

 

 
OBAVIJEST STUDENTIMA DIPLOMSKIH STUDIJA RUSKOGA JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI NASTAVNIČKOG SMJERA - 13. veljače 2020.

Studenti jednopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 60 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 30 iz jezgrovnog kurikuluma i 30 iz diferenciranog kurikuluma.
Studenti dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 60 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 30 iz jezgrovnog kurikuluma i 30 iz diferenciranog kurikuluma, ako imaju upisan jedan nastavnički smjer.
Studenti dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 30 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 15 iz jezgrovnog kurikuluma i 15 iz diferenciranog kurikuluma, ako imaju upisana oba nastavnička smjera. (Obvezu ostvarivanja drugih 30 ECTS bodova studenti ostvaruju na drugom studiju nastavničkog smjera.)

Kolegiji koji nose nastavničke kompetencije na Odjelu za rusistiku navedeni su u Redovima predavanja Odjela.

 

 
Obavijest - 11. veljače 2020.

Poziv na 8. simpozij mladih slavista Philoslavica koji će se održati 4. i 5. prosinca 2020. u Trstu možete pronaći ovdje.

 

 
Obavijest - 10. veljače 2020.

Приглашаем студентов и аспирантов, включая иностранных студентов вашего вуза, к участию во Всероссийском языковом конкурсе с международным участием «IT in Education: Pros and Cons» - 30 апреля 2020, организуемого кафедрой «Английский язык» Ижевского государственного технического университета имени М.Т. Калашникова! Подробности в информационном письме на русском и английском языках.

 

 

 
Obavijest - 6. veljače 2020.

Odjel za rusistiku raspisuje Natječaj za najboljeg studenta/icu za postignuća u akademskoj godini 2018./2019. Temeljem pristiglih prijava na natječaj, Odjel će predložiti jednog kandidata ili kandidatkinju za Nagradu rektorice. Prijaviti se mogu studenti/ice treće godine preddiplomskog studija i studenti/ice diplomskih studija. Prijave se zaprimaju do 20. veljače 2020. u tajništvu Odjela.

Uz prijavu prilažu se (u dva primjerka):

- životopis,

- ovjereni prijepis ocjena ili dopunska isprava o studiju prethodne razine studija za studente prve godine diplomskih studija,

- potvrda da se student/ica nalazi u 30% najuspješnijih studenata na godini studija,

- ostalu dokumentaciju koja potvrđuje angažman studenta/ice u relevantnim aktivnostima.

Popis kriterija za vrednovanje akademske uspješnosti studenata možete pronaći ovdje.

 

 
Obavijest - 21. siječnja 2020.

Zbog bolesti nastavnika, na kolegijima prevođenja će 21. siječnja 2020. u terminu predavanja nastavu iz seminara održati A. Pintarić umjesto prof. R. Božić. Predavanje će se održati 22. siječnja 2020. od 16:00 do 18:00 u dvorani 240.

 

 
Obavijest - 16. siječnja 2020.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje.

 

 
Obavijest - 15. siječnja 2020.

Počeli su prijave za besplatno studiranje u Rusiji za akademsku godinu 2020.-2021. (500 sveučilišta, 80 gradova, diplome BA, MA, PhD, sva znanstvena područja, državne stipendije). Nakon registracije na stranici i popunjavanja upitnika, kandidate očekuje još i razgovor u predstavništvu Rossotrudničestva.

 

 
Najava međunarodne znanstvene konferencije u Puli – 25. godina kroatistike u Puli, 1. – 3. listopada - 12. siječnja 2020.

II Международная научная конференция

Кроатистика в славянском, общеевропейском и мировом контексте,

в рамках которой проводим конференцию:

«Русистика в славянском, общеевропейском и мировом контексте»

Организаторы конференции: Философский факультет Университет Пулы им. Юрая Добрилы, Хорватская ассоциация преподавателей русского языка и литературы, Центр «Институт Пушкина» Пула, под эгидой МАПРЯЛ и Matrix Croatica. Партнерский университет: Пятигорский государственный университет (Россия).

Время проведения конференции: 1-3 октября 2020 года

Место: Университет Пулы им. Юрая Добрилы, Философский факультет. Адрес: Ивана Матетича Роньгова, д. 1, 52100 Пула, Хорватия

Конференция приурочена к 25-летнему юбилею кафедры хорватского языка и литературы в Университете Пулы им. Юрая Добрилы (Хорватия) на Философском факультете.

В рамках конференции предлагается русскоязычная секция:

«Русистика в славянском, общеевропейском и мировом контекстах».

Više informacija ovdje.

 

 
Poziv na vodstvo Davora Sanvincentija kroz izložbu "Rubna titranja" - 10. siječnja 2020.

U ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 18:00 u izložbenim dvoranama u prizemlju Kneževe palače, umjetnik Davor Sanvincenti i kustosica izložbe Koraljka Alavanja  zainteresiranu će publiku provesti izložbom “Rubna titranja”.  

Izložba povezuje radove Davora Sanvincentija nastale u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije u kojima se poigrava s konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije i izgradnju iskustva. Sanvincentijeva umjetnička istraživanja su interdisciplinarna, on uči iz glazbe, filma, književnosti, psihologije, filozofije, botanike, fizike, astronomije... i inspirira se njima, o čemu će razgovarati kroz vodstvo izložbom. 

Vodstvo je besplatno, a prijave nisu potrebne.

 
Obavijest - 10. siječnja 2020.

Zbog odlaska na službeni put, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 14. siječnja 2020.

 

 
Obavijest - 10. siječnja 2020.

U utorak, 14. siječnja u HNK Zadar stižu prvi put u goste glazbeni virtuozi Just Friends Quartet & Miha Lampič. Koncert će se održati u maloj dvorani HNK Zadar s početkom u 20:00.
Riječ je o slovenskom sastavu koji vodi jedan od najznačajnijih saksofonista danas u Sloveniji s međunarodnom karijerom, Bojan Volk. Band njeguje i interpetira glazbu legendarnog saksofoniste 50-ih godina prošlog stoljeća Sonnya Rollinsa. Također, njeguju klasični, tradicionalno orijentirani jazz pa se na njihovom repertoaru nalaze skladbe Charlie Parkera i Johna Coltranea kao i vlastite skladbe. Zadarskoj publici predstavit će svoj album Sitting in the shade kojeg su objavili 2018. godine. Njihovom nastupu u Zadru pridružit će se izvrstan vokal Miha Lampič.

Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna  (40,00 kuna u slobodnoj prodaji), a mogu se kupiti od ponedjeljka, 13. siječnja na blagajni HNK Zadar od 11:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00.

 
Obavijest - 10. siječnja 2020.

U četvrtak, 16. siječnja 2020. u 20:00 u HNK Zadar pogledajte uspješnicu Teatra Rugantino, komediju “SIRENA I VIKTORIJA” suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina, dosad neizvođenu u Hrvatskoj. Režiju potpisuje Filip Grinvald, a u predstavi igraju Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary.

Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna (60,00 kuna u slobodnoj prodaji). Ponuda vrijedi do utorka, 14. siječnja 2020. do 20:00. Radno vrijeme blagajne HNK Zadar:  ponedjeljak, 13. 1. i utorak 14. 1.: 11:00-13:00, 18:00 do 20:00.

 
Popis tema - 9. siječnja 2020.

Popis tema za esej za završni ispit iz ruskoga jezika možete pogledati ovdje.

 

 
Doček Nove godine - 9. siječnja 2020.

Tradicionalni rusističke doček Nove godine uz prigodan domjenak održat će se 13. siječnja 2019. u Studentskom klubu "Božo Lerotić". Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 8. siječnja 2020.

Doc. dr. sc. Sandra Hadžihalilović neće održati konzultacije 8. siječnja 2020. 

 

 
Obavijest - 2. siječnja 2020.

 

 
Obavijest - 23. prosinca 2019.

Sretne predstojeće praznike i uspješnu novu 2020. godinu želi Vam Odjel za rusistiku!

 

 
Obavijest - 17. prosinca 2019.

Predavanja iz kolegija Prevođenje ruske književnosti na hrvatski i Prevođenje umjetničkog teksta  održat će se 8. 1. 2020. od 16:00 do 18:00 u dvorani 240.

Seminar iz kolegija Prevođenje umjetničkog teksta održat će se 7. 1. 2020. od 16:00 do 18:00 dvorani 254.

 

 
Obavijest - 13. prosinca 2019.

 

 
Obavijest - 12. prosinca 2019.

 

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u HNK Zadar s početkom u 20:00 pogledajte predstavu Branimira Farkaša "Iskrica" u produkciji Teatra Erato i izvedbi Siniše Popovića i Ane Begić Tahiri. Režiju potpisuje nagrađeni redatelj Ivica Kunčević. Posebna ponuda za profesore, djelatnike i studente: cijena ulaznice iznosi 30,00 kn umjesto 60,00 kn. 

 

 
Obavijest - 28. studenog 2019.

Zbog odlaska na službeni put, Adrijana Vidić neće održati konzultacije 3. prosinca 2019. 

 

 
Obavijest - 20. studenog 2019.

U ponedjeljak, 25. studenog, u HNK Zadar s početkom u 20:00 pogledajte predstavu Cabaret “Preko veze” prema tekstu i u režiji Ivana Lea Leme te u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva. Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: ulaznice s popustom po cijeni od 50,00 kn (umjesto 70,00 kn) možete kupiti od 20. studenoga na blagajni HNK Zadar (11:00-13:00, 18:00-20:00). Broj ulaznica po posebnoj cijeni je ograničen.

 

 
Obavijest - 19. studenog 2019.

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 18. studenog 2019.

Informacije o zimskoj školi na Državnom pedagoškom sveučilištu u Omsku možete pronaći ovdje i ovdje.

 

 
Obavijest - 15. studenog 2019.

Nazočnost na predavanju je obavezna za studente prevoditeljskog smjera.

 

 
Obavijest - 14. studenog 2019.

Andrea Knežević bit će službeno odsutna 14. i 15. studenoga 2019. 

 

 
Obavijest - 11. studenog 2019.

Zbog službenog puta, Adrijana Vidić neće održati konzultacije u utorak, 12. studenoga 2019. 

 

 
Obavijest - 11. studenog 2019.

Zbog službenog puta, Antonia Pintarić neće održati konzultacije u četvrtak, 14. studenoga 2019.

 

 
Obavijest - 7. studenog 2019.

 

 
Obavijest - 5. studenog 2019.

Program konferencije možete preuzeti ovdje.

 

 
Obavijest - 5. studenog 2019.

Gostujuća profesorica Ioanna Kula sa Sveučilišta u Wroclawu održat će predavanje pod naslovom „Rat i mir: prikaz Kavkaza u suvremenoj ruskoj  književnosti i filmu“ (Война и мир: образ Кавказа в современной русской литературе и в кино) u srijedu, 6. 11. 2019. u 18:00 (u učionici 240).