Odjel za rusistiku
Informacije
Važno - 5. studenog 2008.

Sve obavijesti i ostale sadržaje za objavljivanje na mrežnim stranicama Odjela za rusistiku proslijediti Adrijani Vidić na avidic@unizd.hr.

 

Aktualno

Obavijest - 17. ožujka 2020.

Na Merlinu je otvoren e-kolegij "Frazeologija ruskoga jezika". Za dobivanje pristupne lozinke studenti se trebaju obratiti mailom predmetnoj nastavnici.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Svi materijali potrebni za kolegije Prevođenje stručnog teksta i Sintaksa jednostavne rečenice (uključujući i on-line predavanja) studentima su dostupni na platformi Merlin. U slučaju potrebe studenti mogu kontaktirati predmetne nastavnice preko adresa rbozic@inbox.ru, rbozic@unizd.hr, pintaricantonia@gmail.com i apintari1@unizd.hr.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Doc. dr. sc. Maja Pandžić će konzultacije za vrijeme obustave nastave održavati u novom terminu utorkom od 14:30 do 16:30.

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Više informacija o ljetnoj školi ruske kulture u Omsku možete pronaći ovdje

 
Obavijest - 16. ožujka 2020.

Otkazuju se apsolventski ispitni rok i sve aktivnosti u kojima je predviđen kontakt sa studentima (ispiti, obrane). Novi rokovi će biti objavljeni sukladno situaciji. 

 
Obavijest - 6. ožujka 2020.

U četvrtak, 12. ožujka u HNK  Zadar gostuje INK Pula s koreodramom  MEDUZA: Duhovi SYLVIE PLATH,  nadahnutom poezijom i životom američke pjesnikinje Sylvije Plath u formi kreativnog dijaloga i interpretaciji pet sjanih izvođača. Režiju i koreografiju potpisuje Miloš Sofrenović. Početak predstave je u 20:00. Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna! U slobodnoj prodaji cijena ulaznice iznosi 50,00 kn. Ulaznice možete rezervirati na email: blagajna@hnk-zadar.hr do ponedjeljka, 9. ožujka.

 

 
Obavijest - 5. ožujka 2020.

Zbog službene spriječenosti, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 10. ožujka 2020.

 

 
Obavijest - 28. veljače 2020.

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti studenata u svrhu studijskog boravka kojeg je moguće ostvariti u ak. god. 2020./2021. u sklopu programa Erasmus+ (Projekt broj: 2020-1-HR01-KA103-077099). Cjelokupni tekst Natječaja u kojem je objašnjen postupak prijave kao i kriteriji odabira kandidata možete pronaći OVDJE.

Rok za prijavu je odmah, a najkasnije 31. ožujka 2020. godine.

 

 
Obavijest - 25. veljače 2020.

Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Časopis Književne udruge Ludens, pokrenut pri Odjelu za kroatistiku i Odjelu za rusistiku u Zadru, zamišljen je kao platforma na kojoj će se studenti moći kreativno izraziti i na kojoj će moći objavljivati svoje stručne, znanstvene radove, recenzije iz područja književnosti, jezika, filma, ali i interdisciplinarnih veza s drugim znanostima (humanističke, društvene i sl.), kao i veza s likovnom i scenskom umjetnošću. Osim stručnih radova, dio je časopisa namijenjen i svima onima koji i sami kreativno stvaraju, na polju poezije i kratke priče. Jedan je od ciljeva, također, omogućiti povezivanje srodnih područja interesa unutar cijele regije, te se kao takav, natječaj odnosi na radove studenata u i izvan RH.  Cjelokupan tekst natječaja možete pročitati ovdje.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Studenti koji su upisali izborni kolegij Ruski u učionici 2 o početku nastave bit će obaviješteni naknadno na mrežnim stranicama Odjela. 

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Poziv na 2. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije koje se i ove godine organizira na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (23. travnja 2020. godine) te više informacija možete pronaći ovdje i ovdje.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Institut za razvoj tržišta rada i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vas pozivaju na okrugli stol „Društveno korisno učenje za studente i podrška zapošljavanju marginaliziranih skupina“ koji će se održati 27. veljače 2020. u Zadru. Više informacija i poziv.

 

 
Obavijest - 24. veljače 2020.

Tramvaj zvan žudnja nije samo Williamsov najveći književno-kazališni uspjeh koji je još veću popularnost stekao istoimenim filmom Elije Kazana, već je svevremena drama u kojoj se i danas svi lako prepoznajemo. To je ujedno i  njegova najizvođenija drama na svjetskim pozornicama, ne samo kao dramska predstava, već i kao istoimeni balet i opera. Naša priznata balerina, koreografkinja i redateljica, Valentina Turcu, potpuno osuvremenjuje južnjački američki ugođaj kakav i radnju smješta u današnje vrijeme u suvremeno namješteni stan bez duše, s problemima kao što su grubijanstvo, nasilje, sirovi seks, opijanje, droga i slično. Ulaznica za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna (60,00 kn u slobodnoj prodaji). Po posebnoj cijeni ulaznice možete kupiti do utorka, 25. veljače 2020. do 20:00.

 

 
Obavijest - 21. veljače 2020.

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru provodi kratku anketu kojom želi ispitati informiranost studenata o usluzi individualnog savjetovanja te dojmove studenata ako su koristili usluge Savjetovališta. Anketi možete pristupiti ovdje.

 

 
Obavijest - 20. veljače 2020.

Rok za primanje molbi za parcijalu je 5. ožujka 2020. Molbe zaprimljene nakon tog datuma neće se razmatrati.

 

 
Obavijest - 14. veljače 2020.

 

 
Obavijest - 13. veljače 2020.

U utorak, 18. veljače u 20:00 pogledajte hvaljenu predstavu Gradskog dramskog kazališta Gavella, „CIGLA“ Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića. Igraju:  Filip Križan,  Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča,  Enes Vejzović, Ivan Grčić  i  Đorđe Kukuljica.

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih i najbolnijih ratnih hrvatskih drama 90-ih i iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju, CIGLA nije nikada postavljena u Zagrebu. Ovaj dramski prvijenac Filipa Šovagovića praizveden je u HNK u Splitu 1998. godine, a zadarska publika imala je priliku vidjeti predstavu u travnju 1999.godine.
CIGLA je drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Djelatnici i studenti Sveučilišta u Zadru ulaznicu mogu kupiti po povlaštenoj cijeni od 30,00 kuna 13. i 14. veljače 2020. 

 

 
OBAVIJEST STUDENTIMA DIPLOMSKIH STUDIJA RUSKOGA JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI NASTAVNIČKOG SMJERA - 13. veljače 2020.

Studenti jednopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 60 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 30 iz jezgrovnog kurikuluma i 30 iz diferenciranog kurikuluma.
Studenti dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 60 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 30 iz jezgrovnog kurikuluma i 30 iz diferenciranog kurikuluma, ako imaju upisan jedan nastavnički smjer.
Studenti dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Ruskoga jezika i književnosti (nastavnički smjer) obvezni su ostvariti minimalno 30 ECTS bodova nastavničkih kompetencija, 15 iz jezgrovnog kurikuluma i 15 iz diferenciranog kurikuluma, ako imaju upisana oba nastavnička smjera. (Obvezu ostvarivanja drugih 30 ECTS bodova studenti ostvaruju na drugom studiju nastavničkog smjera.)

Kolegiji koji nose nastavničke kompetencije na Odjelu za rusistiku navedeni su u Redovima predavanja Odjela.

 

 
Obavijest - 11. veljače 2020.

Poziv na 8. simpozij mladih slavista Philoslavica koji će se održati 4. i 5. prosinca 2020. u Trstu možete pronaći ovdje.

 

 
Obavijest - 10. veljače 2020.

Приглашаем студентов и аспирантов, включая иностранных студентов вашего вуза, к участию во Всероссийском языковом конкурсе с международным участием «IT in Education: Pros and Cons» - 30 апреля 2020, организуемого кафедрой «Английский язык» Ижевского государственного технического университета имени М.Т. Калашникова! Подробности в информационном письме на русском и английском языках.