Odjel za rusistiku

Obavijest - 21. svibnja 2024.

Usvojeni su izvedbeni planovi za akad. god. 2024./2025. za prijediplomski te jednopredmetni nastavnički, dvopredmetni nastavnički i prevoditeljski diplomski studij.

 

Ruski dani 2024. - 15. svibnja 2024.

 

Obavijest - 12. svibnja 2024.

Adrijana Vidić zbog bolesti neće održati nastavu u ponedjeljak, 13. svibnja. Naknada će se održati prema dogovoru.

 

Obavijest - 2. svibnja 2024.

U petak 3. svibnja neće biti nastave iz Jezičnih vježbi 2 zbog zdravstvenih razloga predmetne nastavnice. O terminu nadoknade studenti će biti pravovremeno obaviješteni. 

 

Obavijest - 23. travnja 2024.

Studentica ruskog jezika i književnosti, Sara Hižman, za svoj je pjesnički prvijenac Starorječje dobila nagradu "Slavić" koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika. Čestitamo od srca! 

 

Obavijest - 16. travnja 2024.

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić zbog spriječenosti neće održati kozultacije 23. travnja 2024. 

 

Festival znanosti 2024. - 15. travnja 2024.

Prevođenje: na granicama autentičnosti
Razvojem široko dostupnih alata poput Googleova i Yandexova prevoditelja prevođenje za potrebe prosječnog čovjeka znatno se ubrzalo i pojednostavnilo, od jedne riječi do dugačkih tekstova – u nekoliko sekundi korisniku je dostupan (naizgled) gotov prijevod. Međutim, koliko je uistinu taj prijevod dovršen i kvalitetan produkt? Cilj je planirane aktivnosti upoznati studente prevoditeljskog smjera Odjela za rusistiku s ograničenjima i potencijalnim rizicima uporabe navedenih alata. U tu svrhu izabrani tekstovi na različitim izvornim jezicima i različite prirode (stručne i umjetničke) bit će prevedeni pomoću spomenutih alata. U prvoj fazi aktivnosti testirat će se sposobnost studenata da razlikuju prijevod koji je napisao čovjek od onih dobivenih uporabom alata. Druga faza podrazumijeva detaljniju analizu elemenata koji najčešće svjedoče o manjkavosti prijevoda koje generira umjetna inteligencija i o tome da je čovjekova uloga u prevođenju još uvijek ključna.
Termin: utorak, 23. travnja u 16:00, učionica 241 SK (u okviru kolegija Prevođenje stručnoga teksta).
Voditeljice radionice: N. Zoričić, A. Pintarić.
 
Ruska inteligencija kao sociološki fenomen – prestiž ili prokletstvo?
Predložena aktivnost bavit će se fenomenom ruske inteligencije u ruskome društvu nekada i danas. Dat će se odgovori na pitanja Što je zapravo „ruska inteligencija“? Tko su njezini predstavnici danas i nekada? Kakve konotacije sintagma „ruska inteligencija“ izaziva u svijetu, ali i u samoj Rusiji? Postoji li „zapadna inteligencija?, ili se radi o fenomenu ruskog kulturnog i povijesnog prostora? Da bismo dobili odgovore na postavljena pitanja nužno je vratiti se u prošlost te nastanak termina „inteligencija“ objasniti u društveno-povijesnom kontekstu obuhvaćajući vrijeme Carske Rusije, SSSR-a te Rusije kakvu poznajemo danas. Aktivnost je osmišljena kao javno predavanje namijenjeno studentima prve godine prijediplomskoga studija ruskoga jezika i književnosti, ali i svima zainteresiranima. Predavanje s pripadajućom radionicom i kvizom vodit će studenti diplomskoga studija ruskoga jezika i književnosti.
Termin: srijeda, 24. travnja u 10:00, učionica 240 SK (u okviru kolegija Ruski u učionici).
Voditeljice radionice: A. Knežević, A. Pintarić, N. Zoričić.
 
Svi znaju što je AI, a znate li što je II?
Lansirajući ChatGPT krajem 2022. godine, OpenAI najavio je novu eru umjetne inteligencije. Generativni alat izgrađen na velikom jezičnom modelu kulminacija je priče koja započinje u prvoj polovici 20. stoljeća radom na modelu umjetne neuronske mreže. Od igranja šaha do autonomnih vozila, suvremena umjetna inteligencija nalazi primjene u širokom spektru ljudskih aktivnosti, stoga je nužno pratiti trendove razvoja na raznim tržištima i osvijestiti nužnost i mogućnost suživota s tehnologijom. Planirana radionica upoznat će studente rusistike s ruskim AI-alatima (rus. iskusstvennyj intellekt, tj. II)., kao što su YandexGPT ili Kandinsky 2.2. Svakome studentu dodijelit će se jedan besplatan alat koji će samostalno istražiti i na temelju toga pripremiti kratko izlaganje na ruskom koje će tijekom planirane aktivnosti predstaviti. Nakon izlaganja studenti će kroz praktičan rad pokazati mogućnosti proučenog alata, omogućujući svim sudionicima radionice da se uključe i pokažu svoju kreativnost.
Termin: srijeda, 24. travnja u 18:00, učionica 232 SK (u okviru kolegija Sintaksa jednostavne rečenice).
Voditeljice radionice: A. Pintarić, N. Zoričić.
 
Razvijanje dječje inteligencije kroz kreativnost
Inspirirani radom svjetski poznatog američkog umjetnika Alexandera Caldera i koncepcijom koja se krije u pozadini njegovih mobila, odlučili smo potaknuti intelektualne sposobnosti mladih polaznika (osnovnoškolaca) kreativnih radionica udruge Fort Design. Tijekom planirane aktivnosti djeca će uz pomoć voditelja radionice svojom maštom stvarati predmete raznih oblika, materijala (drvo, keramika, karton itd.) i boja, pazeći na njihovu površinu, dimenzije i težinu, kako bi se svi spojeni dijelovi u toj mobilnoj kompoziciji mogli neometano i uravnoteženo gibati na metalnim žicama uz najmanje strujanje zraka.
Termin: četvrtak, 25. travnja u 17:00, u prostorijama Udruge Fort Design u Kninu (ul. Kralja Zvonimira 10). 
Voditelji radionice: Antonia Pintarić, Andrea Knežević, Nika Zoričić, Milan Zoričić.
 

Obavijest - 9. travnja 2024.

Termine ispita u ljetnom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

Važna obavijest - 20. ožujka 2024.

Svi studenti završne godine dvopredmetnih prijediplomskih studija putem obrasca trebaju odabrati studij na kojem žele biti promovirani najkasnije do 1. svibnja 2024. Na promociji se studentima uručuje tiskani primjerak diplome i dopunske isprave o studiju na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Obavijest - 19. ožujka 2024.

Termine ispita u izvanrednom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

Kreativni nagradni natječaj za maturante - 1. ožujka 2024.

Važno: natječaj je otvoren do 1. 6. 2024., a radovi se šalju na rusistika.natjecaj@gmail.com.

 

Obavijest - 1. ožujka 2024.

Mikrokvalifikacije na engleskom jeziku izrađene su u okviru radnog paketa WP2 za studente prijediplomskih studija kao program ,,Micro-credentials in Smart Urban Coastal Sustainability". Program će se u prvoj fazi studentima nuditi u ljetnom semestru 2023./2024., a informacije o mikrokvalifikacijama navedene su na mrežnoj stranici. Studenti će dobiti potvrdu o završetku mikrokvalifikacija, s obzirom na sljedeću mogućnost izbora: jedna mikrokvalifikacija, po jedna mikrokvalifikacija u svakom od šest sektora, šest mikrokvalifikacija iz jednog sektora. Za sva se pitanja možete obratiti koordinatorici Mikrokvalifikacija Paoli Bajlo Kalmeta (pkalmeta@unizd.hr).

 

 

Apsolventski ispitni rok - 23. veljače 2024.

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

Raspored sati - 21. veljače 2024.

Ispravljeni raspored sati u ljetnom semestru na Odjelu za rusistiku možete pogledati ovdje.

 

Tjedan psihologije - Studentsko savjetovalište - 19. veljače 2024.

Radionica "Povežimo se s obližnjim parkovima" namijenjena djelatnicima i studentima Sveučilišta u Zadru te široj javnosti.

Voditeljica: izv. prof. dr. sc. Ana Šimunić s Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru te članica Vijeća Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru.
Vrijeme održavanja: 20. 2. 2024., 11:00 h
Lokacija: Perivoj kraljice Jelene Madijevke, nalazimo se ispod pristupnih stepenica na trgu Pet bunara

Kao što i sam naslov govori, cilj radionice je poticanje povezivanja s parkovima, odnosno obližnjim prirodnim okruženjima. Za nas koji konkretno npr. radimo i studiramo na poluotoku grada Zadra je to prekrasan park Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Kroz radionicu bi se primijenilo nekoliko tehnika koji predstavljaju aktivnu interakciju s prirodom od pobuđivanja osjetila do dubinskog uvida i istraživanja okoline, kroz koje ujedno, osim parka, upoznajemo i sebe. Stjecanje osjećaja povezanosti s (obližnjom) prirodom pogoduje našoj dobrobiti, posebice kad se treba odmaknuti od ustaljenih obveza, npr. kad treba napraviti kvalitetnu pauzu. Stoga se pozivaju posebice djelatnici i studenti Sveučilišta u Zadru, te šira javnost da se pridruže ovoj radionici.

Prijaviti se možete putem poveznice: https://bit.ly/48eccn4

----------------------------------------------------

Interaktivno predavanje „Brini o sebi: priča o anksioznosti“ namijenjeno studentima i široj javnosti.

Voditeljica: Severina Mamić, mag. psych., Studentsko savjetovalište
Vrijeme održavanja: 21. 2. 2024., 17:00 h
Lokacija: Zoom

Osjećaji brige, straha i neizvjesnosti isprepliću se u našoj svakodnevici i zato je važno da pronađemo načine kako da se nosimo s izazovima koji su pred nama.
Što je to anksioznost? Kada je ona normalna i očekivana, a kada nas ometa? Koja je razlika između napada panike i napada anksioznosti? Odgovore na ova i brojna druga pitanja možete doznati na interaktivnom predavanju.

Molimo vas da se za sudjelovanje prijavite putem poveznice: https://bit.ly/3HZXAwU

Svi sudionici će nakon prijave dobiti poveznicu na Zoom na svoje email adrese.

Za sudjelovanje na ovoj kao i svim drugim našim radionicama i predavanjima možete dobiti potvrdu o sudjelovanju.

-------------------------------------------------------

Online predavanje „Mama, kako nastaju djeca?“ namijenjeno široj javnosti.

Voditeljica: doc. dr. sc. Marina Vidaković, Odjel za psihologiju i Studentsko savjetovalište
Vrijeme održavanja: 22. 2. 2024., 10:00-10:45 h
Lokacija: Zoom

Djeca vrlo rano počinju postavljati pitanja o tome kako nastaju djeca. Neki roditelji osjećaju neugodu, i oklijevaju razgovarati. Vrlo važno je istaknuti da djetetovo znanje o seksualnosti ovisi o tome kako mu roditelji i druge osobe odgovaraju na pitanja o seksualnosti.
Zašto baš rode donose djecu?
Što reći predškolcu, a što starijoj djeci? Koji su mitovi o seksualnoj edukaciji djece? Kad je pravo vrijeme za razgovor o seksu?

Odgovore na ova, ali i druga pitanja možete doznati na predavanju "Mama, kako nastaju djeca?".

Molimo vas da se za sudjelovanje prijavite putem poveznice: https://bit.ly/496ZaJb

Svi sudionici će nakon prijave dobiti poveznicu na Zoom na svoje email adrese.
 

 

 

 

Obavijest - 19. veljače 2024.

Zbog sudjelovanja na radionici, doc. dr. sc. Adrijana Vidić će konzultacije 20. veljače održati od 13:00 do 14:00.

 

Međunarodna konferencija za studente i doktorande “Młoda Slawistyka” - 17. veljače 2024.

Više informacija o konferenciji mladih slavista koje će se održati 12. i 13. travnja 2024. u Varšavi i online možete pronaći ovdje.

 

 

Obavijest - 6. veljače 2024.

Klub studenata rusistike Puškin organizira Drugu znanstveno-stručnu konferenciju mladih slavista PhiloSlavicon. Pozvani su svi studenti, diplomirani filolozi, doktorandi i mladi znanstvenici iz struke do 35. godine života, a tema je Pojedinačne priče, zajedničke veze: slavistika kao mreža kulturnih, književnih i jezičnih interakcija.

Konferencija se održava 15. i 16. svibnja u Vijećnici Filozofskog Fakulteta u Zagrebu povodom Dana filologa, a cilj joj je povezati mlade slaviste te im pružiti mogućnost predstavljanja svojih istraživanja i radova. Nakon Konferencije bit će objavljen zbornik predstavljenih radova. Predaja radova za zbornik nije uvjet za sudjelovanje na Konferenciji. Zainteresirani izlagači dužni su Organizacijskom odboru Konferencije putem posebne prijavnice najkasnije do 31. ožujka 2024. dostaviti sažetak svojega izlaganja. Za one koji nisu iz Zagreba, postoji mogućnost mrežnoga sudjelovanja. Više informacija, prijavnicu, kao i upute za oblikovanje sažetka možete pronaći ovdje. Za sve smo upite dostupni na danfilologa.ksrup@gmail.com. Pravovremeno ažurirane informacije o Konferenciji uz ostale zanimljivosti i objave nalaze se na našim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

 

Natječaj - 6. veljače 2024.

Svi UNIZD kreativci napokon imaju priliku pokazati svoj talent! 😊 
Pozivamo sve kreativne studente Sveučilišta u Zadru koji dijele strast prema snimanju i montaži video sadržaja da se pridruže našem video natječaju. Potrebno je osmisliti i snimiti do pet kratkometražnih uradaka, svaki duljine do najviše jedne minute, koji prikazuju različite aspekte studentskog života na Sveučilištu u Zadru. Ovo je jedinstvena prilika za vas da istražite svoje kreativne ideje i pretvorite ih u djelo, pokažete svoje vještine u produkciji video sadržaja i stvorite nezaboravne trenutke za publiku. Najbolje ocijenjene radove očekuju i sjajne nagrade!
Evo još nekoliko važnih informacija o natječaju:
Rok za prijavu: Prijave se primaju do 1. ožujka 2024. do 16.00 sati.
Pravila i smjernice:
- Svaki sudionik u natječaju treba biti student Sveučilišta u Zadru, upisan u tekuću akademsku godinu.
- Svaki sudionik može poslati do pet kratkometražnih uradaka, svaki duljine do jedne minute.
- Video materijali moraju biti originalni i ne smiju ni na koji način kršiti tuđa autorska prava.
- Potrebno je obratit pažnju na tehničku kvalitetu snimaka i montaže.
- Sve prijave trebaju biti označene imenom autora i kontakt informacijama (e-mail, odjel).
- Radove je potrebno poslati do zadanog roka ovdje
Svi pristigli materijali će biti ocijenjeni od strane stručnog žirija, a najbolji će biti nagrađeni i objavljeni na službenim stranicama Sveučilišta u Zadru.
Ovo je iznimna prilika da pokažete svoj kreativni potencijal i steknete priznanje za svoj rad. Pozivamo vas da se prijavite i pokažete svijetu svoje redateljske i snimateljske vještine.
Za sva dodatna pitanja ili informacije, obratite se putem e-mail adrese objave@unizd.hr
 

Obavijest - 5. veljače 2024.

Zbog termina sjednice, doc. dr. sc. Adrijana Vidić će konzultacije 6. veljače 2024. održati iznimno u terminu od 11:00 do 12:00.

 

Старт приёма заявок на участие в конференции для иностранных студентов - 17. siječnja 2024.

Институт Пушкина приглашает студентов и аспирантов российских и зарубежных вузов, изучающих РКИ, принять участие в VIII Международной студенческой научно-практической конференции «В мире русского языка и русской культуры», которая пройдёт 26 апреля. Цель мероприятия − развитие навыков проведения научного исследования и презентации его результатов (подготовки публикации, выступления с докладом, участия в дискуссии) у молодых исследователей-русистов, а также установление контактов между будущими коллегами.

Направления конференции:

- Современный русский язык (исследования фонетики, лексики и грамматики)

- Коммуникативные исследования (русский язык в разных сферах и типах общения)

- Компаративные исследования (русский язык на фоне других языков)

- Актуальные вопросы перевода и переводоведения

- Проблемы межкультурной коммуникации

- Методика преподавания русского языка как иностранного

- Русская литература: история и современность (в том числе компаративные исследования)

- Страноведение России

Конференция проводится в смешанном формате (очно в Институте Пушкина и онлайн).

Для участия необходимо в соавторстве с научным руководителем подготовить до 1 марта публикацию − тезисы, отражающие основные результаты самостоятельного научного исследования, и заполнить заявку на странице конференции по ссылкеДо 10 апреля оргкомитет отправляет всем потенциальным участникам письма, где сообщает, одобрена ли им публикация, а авторам лучших работ предлагает выступить на конференции. Публикация и участие в конференции бесплатные. Сборник тезисов (РИНЦ с присвоением ISBN) выйдет в начале 2025 года. Подробнее − на сайте Института Пушкина

 

Obavijest - 9. siječnja 2024.

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 9. siječnja zbog bolesti. Bit će dostupna putem e-pošte.

 

Čestitka Odjela za rusistiku - 20. prosinca 2023.

 

Stara Nova godina - 18. prosinca 2023.

 

Obavijest - 15. prosinca 2023.

Termine ispita u zimskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

Obavijest - 12. prosinca 2023.

Zoran Ćoso, prof. neće držati nastavu od 13. do 15. prosinca 2023. 

 

Međunarodni dan volontera - 5. prosinca 2023.

Na dodjeli priznanja povodom Međunarodnog dana volontera zahvalnice za poseban doprinos u volontiranju u 2023. godini dobili su sadašnji i bivši studenti Odjela za rusistiku: Tomislav Babić, Lucija Gobin, Karmen Kovačević, Glorija Makjanić i Vlatka Štrajn. 

"Ovi divni mladi ljudi su tijekom protekle godine posvetili svoje vrijeme i trud te dali svoje srce u pružanju podrške ukrajinskim izbjeglicama. Kroz mnoštvo volonterskih aktivnosti poput tečajeva hrvatskog i engleskog jezika, prevođenja, animiranja djece, vođenja po gradu, sudjelovanja u organizaciji radionica pružili su utjehu i podršku svima koji su napustili svoje domove i bili u potrazi za sigurnijim i boljim mjestom. Na njih su ostavili poseban trag te im pomogli da lakše prebrode teške trenutke. Hvala im što su bili svjetionik nade u mraku neizvjesnosti i straha i što su njihove živote obogatili ljubavlju i podrškom kada im je to najviše trebalo." (Volonterski centar Zadar)

 

 

Obavijest - 5. prosinca 2023.

 

Obavijest - 1. prosinca 2023.

 

Obavijest - 28. studenog 2023.

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

Obavijest - 24. studenog 2023.

Zbog odlaska na službeni put Nika Zoričić, mag. će iznimno održati konzultacije u ponedjeljak 27. studenoga od 13.00 do 15.00 umjesto u srijedu 29. studenoga od 12.00 do 14.00.

 

Obavijest - 23. studenog 2023.

Istraživanje poduzetničkih sklonosti studenata glavna je tema međunarodnog istraživačkog projekta GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey) u kojem sudjeluje preko 60 zemalja s više od 3000 visokoškolskih ustanova. Sveučilište u Zadru odgovorno je za koordinaciju aktivnosti u Republici Hrvatskoj, stoga molimo studente da ispune anketni upitnik.

 

Obavijest - 21. studenog 2023.

Poštovani studenti, 

Sveučilište u Zadru prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu naše Sveučilište posjetit će Stručno povjerenstvo. Obvezan su dio protokola posjeta odvojeni sastanci s upravom visokog učilišta, predstavnicima nastavnog osoblja i studentima.

Stoga vas ljubazno molimo da se u utorak, 28. studenoga 2023. g. s početkom u 13:30 sati u što većem broju odazovete na sastanak sa Stručnim povjerenstvom koje bi željelo čuti i vaš glas. Sastanak će se održati u dvorani PDS-a (2.3) na 2. katu zgrade Rektorata, Mihovila Pavlinovića 1. 

Više o samom postupku reakreditacije možete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

 

Obavijest - 20. studenog 2023.

Dr. sc. Anna Boginskaya sa Sveučilišta u Varšavi održat će predavanje na temu "Ekranizacije ruskih klasika: Anna Karenina" u utorak, 21. studenoga s početkom u 16:00 u dvorani 240. Pozivamo sve studente ruskog jezika i književnosti na predavanje!

 

Obavijest - 20. studenog 2023.

Profesorica Kristyna Rygolová zbog ozlijede neće održavati nastavu od 20. do 24. studenoga. 

 

Obavijest - 8. studenog 2023.

Dr. sc. Antonia Pintarić zbog ozlijede neće održati nastavu 8. studenoga 2023.

 

Obavijest - 7. studenog 2023.

Nika Zoričić, mag. će u srijedu 8. i u srijedu 15. studenoga iznimno održati konzultacije od 12.00 do 14.00 umjesto od 16.00 do 18.00.

 

Obavijest - 7. studenog 2023.

 

Međunarodna znanstvena konferencija Zadarski filološki dani 10 - 6. studenog 2023.

Program i sažetke izlaganja možete pogledati ovdje.

 

Obavijest - 3. studenog 2023.

Raspisan J4CNatječaj za kratkoročne mobilnosti studenata u sklopu programa Erasmus+, projekt 2023-1-HR01-KA131-HED-000113708. U okviru ovog Natječaja studenti se prijavljuju za sljedeće aktivnosti:
•                             Kombinirana kratkoročna mobilnost studenata prijediplomskih i diplomskih studija koja podrazumijeva fizičku mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana uz obvezni virtualni dio mobilnosti prije, tijekom i/ili nakon fizičkog dijela mobilnosti.
•                             Kratkoročna mobilnost studenata poslijediplomskih studija koja podrazumijeva fizičku mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana bez obveznog virtualnog dijela mobilnosti.
•                             Kombinirana kratkoročna mobilnost studenata u svrhu sudjelovanja u kombiniranom intenzivnom programu (Blended Intensive Programme – BIP)
 
Prijave se podnose odmah, dok se ne utroše dodijeljena sredstva, zaključno do 1. svibnja 2025.
 
Više informacija kao i potrebne obrasce pronađite u tekstu Natječaja
 

Obavijest - 26. listopada 2023.

Dr. sc. Antonia Pintarić neće održati konzultacije u četvrtak, 26. listopada.

 

Obavijest - 25. listopada 2023.

Zbog odlaska na službeni put Nika Zoričić, mag. neće održati konzultacije u srijedu, 25. listopada. Studentima je dostupna putem e-pošte.

 

Obavijest - 24. listopada 2023.

Termine ispita u izvanrednom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

Obavijest - 16. listopada 2023.

Znanstveno-praktični seminar "Proruski i antiruski diskursi europskog modernizma" održat će se 25. listopada u online formatu. Više informacija ovdje.

 

Obavijest - 9. listopada 2023.

 

Obavijest - 2. listopada 2023.

Nastava iz kolegija Filmska radionica u nastavi ruskog jezika počinje u srijedu 11. listopada, u 10h u učionici 254 (sala za sastanke). 

 

Obavijest - 1. listopada 2023.

Nastava iz kolegija Praktična gramatika počinje u utorak 10. listopada u 12.00 u učionici 240.

 

Obavijest o početku nastave - 29. rujna 2023.

Susret studenata prve godine s nastavnicima, studentskim predstavnicama i tajnicom Odjela za rusistiku održat će se 2. listopada 2023. u 10:45 i 11:45 u učionici 241 (desno krilo sveučilišne zgrade, 4. kat). Studenti sami odabiru između dva termina susreta.  

Nastava za studente prijediplomskih i integriranih studija te studente druge godine diplomskih studija podinje u utorak, 3. listopada 2023. godine.

Nastava za studente prve godine diplomskih studija podinje u ponedjeljak, 9. listopada 2023. godine.

 

Obavijest - 27. rujna 2023.

Nastava iz kolegija Metodika nastave ruskoga jezika započinje u utorak u 10:00 u učionici 254. 

 

Obavijest - 27. rujna 2023.

Izvanredni ispitni rok iz kolegija Morfologija 1 i Morfologija 2 održat će se u utorak, 3. listopada u učionici 241 od 08:00 do 10:00. 

 

Dodatni termin za završni ispit - 21. rujna 2023.

Dodatni završni ispit iz ruskog jezika i književnosti održat će se 5. listopada 2023. (četvrtak) u 9:00 u sali za sastanke na Odjelu za rusistiku.

 

Europska noć istraživača - 20. rujna 2023.

 

Dodatni listopadski rok - 19. rujna 2023.

Prof. dr. sc. Marina Radčenko će u dodatnom roku održavati ispite iz svih kolegija u ponedjeljak, 2. listopada u 11:30.

 

Međunarodni znanstveni skup „Prevođenje i transnacionalne književne razmjene“ - 15. rujna 2023.

Međunarodni znanstveni skup „Prevođenje i transnacionalne književne razmjene“ održat će se na Sveučilištu u Zadru od 20. do 22. rujna 2023. u organizaciji Odjela za francuske i frankofonske studije, a u sklopu institucionalnog projekta projekta Sociološki i traduktološki aspekti recepcije francuske i frankofonskih književnosti u Hrvatskoj nakon 1991. godine. Na skupu koji će se odvijati na engleskom i francuskom jeziku izlagat će gotovo pedeset znanstvenica i znanstvenika iz 12 država (Belgija, Brazil, Češka, Finska, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, SAD, Švedska) na temu književnog prevođenja kao aktivnosti posredovanja među različitim jezicima i kulturama, ali i kao prakse koja se nužno odvija u nekom društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu razmjene zasnovane na odnosima moći i nejednakosti. Plenarna će izlaganja održati francuska sociologinja Gisèle Sapiro, profesorica na pariškoj Visokoj školi za društvene znanosti (EHESS), voditeljica istraživanja na CNRS-u i članica Academia Europeae, zatim Zrinka Stahuljak, redovna profesorica komparatistike i francuske književnosti na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu gdje je i ravnateljica Centra za rane globalne studije, te Iva Grgić Maroević sa Sveučilišta u Zadru. Konferenciju će popratiti izložba „Od izvornika do prijevoda“ Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP). Prvog dana konferencije predviđen je i okrugli stol na temu književnog prevođenja i transnacionalnih razmjena, na kojemu će sudjelovati Gisèle Sapiro, Iva Grgić Maroević, Anita Peti-Stantić i Tomislav Kuzmanović, uz moderiranje Vande Mikšić.

Program možete pogledati ovdje.

 

Volontiranje na tečajevima hrvatskog i engleskog jezika za Ukrajince - 13. rujna 2023.

Volonterski centar Zadar traži volontere za pomoć na tečaju hrvatskog jezika za Ukrajince. Ovaj oblik volontiranja predstavlja značajnu obostranu pomoć pri učenju jezika - Ukrajincima pri učenju hrvatskog i engleskog jezika, a studentima Odjela za rusistiku pri praksi stranog jezika. Detalje o tečajevima možete pronaći ovdje i ovdje. Studenti koji su članovi baze volontera Volonterskog centra Zadar mogu se prijaviti za volontiranje izravno putem gornjih poveznica, a ostali mailom na info@vczd.org.

 

Obavijest - 12. rujna 2023.

Andrea Knežević će konzultacije u rujanskim rokovima održavat ću srijedom od 8:30-10:30 umjesto utorkom od 12:00-14:00. 

 

Obavijest - 5. rujna 2023.

Minorsi su izborni kolegiji koji se biraju na osnovu preferencija studenata, sukladnosti studijskog programa i tema unutar kolegija te preduvjeta za upis. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti prijediplomskih studija, bez obzira na godinu studija i studijsko usmjerenje, uključujući i izvanredne studente.

Specifičnost Minorsa je u tome što se nastava odvija virtualno. Na taj način možete istovremeno biti student Sveučilišta u Zadru i jednog ili više partnerskih sveučilišta pri čemu ostvarujete virtualnu (i/ili hibridnu) mobilnost koja se evidentira u dopunskoj ispravi o studiju.

 

Svaki položeni kolegij ulazi u dopunsku ispravu o studiju, a izborne predmete možete upisati kao dodatne ECTS-e (kao dodatak predmetima predviđenim vašim studijskim programom) ili kao dio studijskog programa (umjesto nekog od izbornih predmeta s vašeg matičnog odjela uz prethodni dogovor s odjelnim ECTS koordinatorom). Ako uspješno završite cijeli program (30 ECTS-a) dobit ćete potvrdnicu (tzv. Minors certificate).Sve detalje o upisima možete pronaći ovdje. Za više informacija obratite se administrativnoj koordinatorici Ljerki Morović ili posjetite službeno web mjesto EU-CONEXUS-a, a prijavu je najlakše ostvariti klikom na poveznice, najkasnije do 15. rujna 2023.

 

PRIPREMNE RADNJE (PRIJAVA) ZA OBRANU ZAVRŠNOG ISPITA I DIPLOMSKOG RADA - 23. kolovoza 2023.

Najkasnije 5 dana prije završnog ispita potrebno je obaviti provjeru u tajništvu Odjela. Potrebno je doći osobno u tajništvo Odjela ili poslati mail na dmedic@unizd.hr

Najkasnije 5 dana prije obrane diplomskog rada potrebno je ispuniti prijavni obrazac za obranu diplomskog rada te ga poslati mailom ili donijeti osobno u tajništvo Odjela.

Prijavnica za ispit – Diplomski rad

POTREBNA DOKUMENTACIJA NAKON OBRANE DIPLOMSKOG RADA

Nakon što student/ica obrani diplomski rad, javlja se u odjelno tajništvo s dolje navedenim dokumentima:

  1. KONAČNA VERZIJA ZAVRŠNOG/DIPLOMSKOG RADA U PDF FORMATU
  2. POTVRDA MENTORA ZA PREDAJU  DIGITALNOG I TISKANOG PRIMJERKA RADA NAKON ODRŽANE OBRANE (ispunjava i u tajništvo dostavlja mentor)*

      3.   Izjava o davanju suglasnosti za prikupljanje osobnih podataka

*obrazac se nalazi na stranicama Sveučilišne knjižnice/Digitalni repozitorij/Upute i obrasci za studente

Potvrdu o završetku studija student/ica može zatražiti preko ove poveznice tek nakon što je prethodno izvršio/la sve obveze prema odjelnom tajništvu.

 

Obavijest - 22. srpnja 2023.

Termine ispita u jesenskom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

Obavijest - 17. lipnja 2023.

Na IV. Međunarodnoj olimpijadi ruskog jezika kao stranog koju su organizirale Irena Mikulaco i Natalija Vidmarovic (HAPRJAL) naši su studenti i studentice ostvarili zapažen uspjeh. U kategoriji Studenti napredne razine poznavanja ruskog jezika (C1) prvo je mjesto osvojio Tomislav Babić, a kategoriji Studenti srednje razine poznavanja ruskog jezika (B1-B2) drugo je mjesto pripalo Mariji Pezo i Nikolini Novaković. Čestitamo od srca!

 

EU-CONEXUS programi izbornih kolegija (Minors) - 14. lipnja 2023.

Minorsi su izborni kolegiji koji se biraju na osnovu preferencija studenata, sukladnosti studijskog programa i tema unutar kolegija te preduvjeta za upis. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti prijediplomskih studija, bez obzira na godinu studija i studijsko usmjerenje, uključujući i izvanredne studente.

Specifičnost Minorsa je u tome što se nastava odvija virtualno. Na taj način možete istovremeno biti student Sveučilišta u Zadru i jednog ili više partnerskih sveučilišta pri čemu ostvarujete virtualnu (i/ili hibridnu) mobilnost koja se evidentira u dopunskoj ispravi o studiju. Svaki položeni kolegij ulazi u dopunsku ispravu o studiju, a izborne predmete možete upisati kao dodatne ECTS-e (kao dodatak predmetima predviđenim vašim studijskim programom) ili kao dio studijskog programa (umjesto nekog od izbornih predmeta s vašeg matičnog odjela uz prethodni dogovor s odjelnim ECTS koordinatorom). Ako uspješno završite cijeli program (30 ECTS-a) dobit ćete potvrdnicu (tzv. Minors certificate).

Sve detalje o upisima možete pronaći ovdje. Za više informacija obratite se administrativnoj koordinatorici Ljerki Morović (lmorovic@unizd.hr) ili posjetite službeno web mjesto EU-CONEXUS-a, a prijavu je najlakše ostvariti klikom na poveznice, najkasnije do 15. rujna 2023.