Odjel za rusistiku

Text/HTML

 plakat 1, 2, 3, 4, 5

Ruski dani 2012. bili su posvećeni ruskom filmu, stripu, ilustraciji, animaciji i multimediji. U suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest 2012. ugostili smo renomiranog ruskog umjetnika Alekseja Aleksejeva, čiji je rad u sklopu našeg projekta premijerno u Hrvatskoj predstavio Darko Bakliža, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj ALU. Voditeljice tradicionalno popularnih likovnih projektnih radionica bile su akademska slikarica, strip-autorica i autorica kolumni o stripu, Lea Kralj Jager i Hana Jurić, studentica Umjetničke akademije u Osijeku. Održana je i tradicionalna radionica kuhanja ruskih jela koju svake godine u prostorijama Odsjeka za ruski jezik i književnost izvodi profesorica Eugenija Ćuto. 

Novost u odnosu na prethodne godine bila je premijerna filmska projekcija vlastitih video uradaka polaznika kolegija Kazališna radionica u nastavi ruskoga jezika nastalih pod vodstvom profesorice Maje Pandžić. Uz projekcije kratkih filmova studenata Odsjeka za ruski jezik i književnost, Ivan Ćaleta je prezentirao i njihov nastanak i postprodukciju. Odlično predavanje o ruskom filmu održao je Rajko Petković s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, a Jurij Vyhodcev je predstavio ruske byline i prikazao vlastiti projekt titlovanja animiranog filma u ovom žanru. Studentice druge godine održale su recital stihova nastalih na temelju romana Doktor Živago, koji je za ovu prigodu prilagodila Ekaterina Vlahović. Danijela Lugarić Vukas s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je predavanje u sklopu promocije svoje knjige Ruski bardi: popularno u poeziji Bulata Okudžave i Vladimira Vysockog.

Zbog iznimne količine materijala multimedijalne prirode nastalog u prethodnim izdanjima Ruskih dana, pojavila se potreba za sustavnijom dokumentacijom projekta otvorenoj široj javnosti, te je student Ivan Ćaleta izradio, pokrenuo i predstavio web stranicu posvećena projektu. 

Jubilarni peti Ruski dani završeni su velikom veselicom na kojoj su prvi put nastupili studentski zbor Devuški-boltuški i studentski sastav ČETRI pASA, sastavljeni od studenata druge godine.

Kompletne fotoarhive događanja možete pogledati na službenoj i na Facebook stranici Ruskih dana.











fotografije: Petar Karavlah, Maja Pandžić, Adrijana Vidić i Davor Vuković 

promo materijali: Adrijana Vidić