Odjel za rusistiku

 

Odsjek za ruski jezik i književnost je 21. svibnja 2012. organizirao predstavljanje knjige Tri tipa ruskog postmodernizma u sklopu kojeg je autorica Jasmina Vojvodić, izvanredna profesorica na Katedri za rusku književnost pri Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala istoimeno predavanje. 

proizv8268.jpg

Iz recenzija:

 

 

"Knjiga koja a nema prethodnika u hrvatskoj kulturi, a može stajati uz bok najboljim pregledima suvremene ruske književnosti u Rusiji i svijetu. Po bistrenju pojmova u nizovima definicija, po utemeljenosti u biranoj literaturi i golemoj građi, po kulturološkim čitanjima postmodernih fenomena kako u cjelini pojedinih opusa tako i u dubinskoj analizi teksta, to je teorijski utemeljeno, metodološki dosljedno i analitički ovjereno znanstveno djelo - prvo takve vrsti o toj temi u nas.
Istodobno, intrigantna gradacijska struktura, omjer i atraktivnost primjera, esejistički izleti izvan književnosti i napokon jednostavnost stila, jasnoća rečenice i efektne misaone poente čine ovu knjigu znanstvenolikim romanom koji se čita poput krimića. 
U tri tipa ruskoga postmodernizma, kako ih je iščitala Jasmina Vojvodić, čitateljice i čitatelji i sami će doživjeti gradaciju: zgražanje (Sorokin), zaprepaštenje (Pelevin) i radosnu katarzu (Ulickaja). Ako ta gradacija i ne obuhvaća sve bogatstvo suvremene ruske proze, u ovoj je knjizi ona uvjerljiva i poticajna. Po svim svojim osobinama, od stroge znanstvenosti do kulturološkoga esejizma i kristalno jasnoga stila, knjiga Jasmine Vojvodić bit će svima zainteresiranima dragocjeno štivo, a studentima rusistike svakako i obvezna lektira - vrelo poticaja i inspiracija za nova čitanja i nove prijevode suvremene ruske književnosti."
Dubravka Oraić Tolić
 
"Jasmina Vojvodić dokazuje svojom knjigom ne samo sjajno znanje o suvremenoj ruskoj književnosti nego i veliko teoretsko i metodološko umijeće. Ona principijelno uvodi sve pojmove kojima se služi te osim toga razjašnjava sve tematizirane fenomene, nerijetko u obliku - uvijek opravdanih - otklona (ekskurza). Odabirom ovih (u knjizi predstavljenih) triju autora Jasmina Vojvodić je izabrala bitne primjere ruskog postmodernizma te je njima pokrila veliki dijapazon postmodernističkih fenomena. Knjiga može služiti kao udžbenik za studente ruske književnosti, kao i obzor suvremene književnosti za širu publiku, jer je napisana razumljivo i izbjegava stručni žargon. Ova će knjiga bez sumnje biti važna činjenica recepcije ruske književnosti u Hrvatskoj, a svojom tematikom zanimljiva je i za međunarodnu slavistiku."
Andrea Meyer-Fraatz

 
1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
fotografije Adrijana Vidić